Astma- og Allergiforbundet

Allergiviten – kunnskapsarkiv

NAAF NAAFU Bli medlem Inneklima Uteluft Pollenvarsel

Søk i Allergiviten:
 
Avansert søk
Aktuelt
Presseklipp
Du er fabelaktig!
Overfølsomhet. Intoleranse
Allergi
Allergidiagnostikk
Forebygg allergi. Allergiprofylakse
Miljøforhold
Graviditet. Amming
Annen overfølsomhet
Hyperreaktivitet
Behandling av overfølsomhet
Sykdomsoversikt
Huden
Atopisk eksem
Kontakteksem
Elveblest. Urtikaria. Angiødem
Luftveiene
Nesen
Allergisk nese. Rhinitt
Høysnue
Annen allergisk rhinitt
Ikke-allergisk rhinitt
Heshet. Strupereaksjoner
Astma. Asthma bronchiale
KOLS. Kronisk obstruktiv lungesykdom
Røyking. Tobakkbruk
Allergisk alveolitt
Øynenes overfølsomhetsreaksjoner
Matallergi. Matintoleranse
Allergi fra mors mat gjennom morsmelk
Irritabel tarm
Matallergi og risiko ved skolestart
Tiltak ved risiko for matallergi i barnehage og skole
Ny Allergikokebok fra Voksentoppen
Potensielt farlig artikkel om hoppemelk ved kumelkallergi
Matskole
Merutgifter ved matvareallergi
På reisefot med matallergi?
Kumelkallergi?? Feil diett ved feil diagnose!
Matintoleranse hos voksne
Ernæringsfysiologer
Overfølsomhet mot mat
Symptomer på matallergi og -intoleranse
Forekomst av matallergi og -intoleranse
Diagnose ved matintoleranse
Behandling av matallergi og -intoleranse
Cøliaki
Laktoseintoleranse
Allergisk sjokk. Anafylaksi
Serumsyke
Allergenkilder og allergener
Medisinintoleranse
Yrke, arbeid, jobb
Trygd og hjelpeinstanser
Psyke. Psykiske forhold.
Infeksjoner
Fysisk aktivitet.
Miljøhemming
Mestring
Lenker og litteratur
Om "Allergiviten for alle"
Medlemssiden for NAAF
Spørsmål og svar
Forskningsnytt
Sjekklister og KSM
Innhold A - Å
 
Dette nettstedet er utarbeidet for NAAF
av professor dr.med. Kjell Aas.

system©RGK
Allergi fra mors mat gjennom morsmelk
  Jeg har en sønn på 2,5 år som har vært sterkt allergisk mot melk, egg, soya, jordbær og sennep. Han reagerte fra svært ung alder, og jeg gikk på diett fra han var omlag 3 mnd for å kunne amme. Han begynte med utslett og urolighet bare noen få uker gammel, og har vært plaget med hissig eksem. Han har nå vokst av seg alt unntatt eggallergien. Vi har nå fått gutt nummer to. Han har vært plaget med ekstremt mye luft i magen, skriketokter og utslett fra han var 1 mnd gammel. Jeg har tatt melk helt ut av min kost med klar bedring, og tilbake i kosten med klar forverring. Etter inntak av rent egg fikk han utslett som varte i to dager.

Min første sønn fikk ved 4 mnd alder kraftig elveblest og rykninger etter at jeg hadde spist egg - 1/ er det slik at reaksjonene vil bli kraftigere jo eldre barnet blir? 2/ hvor fort etter at jeg har spist noe at barnet kan reagere+


[Les mer]

Irritabel tarm

Hei, jeg trenger gode råd! Det er fordøyelsen som er hovedproblemet med  forstoppelse, kraftige magesmerter – og så mye luft at jeg ikke klarer å la være å slippe ut mer eller mindre stillferdig. På jobben må jeg ofte brått gå på toalettet for ikke å skjemme meg ut med lyd og lukt. Jeg har sluttet i treningssenteret, tør ikke lenger gå i selskap, i teater eller kino, og heller ikke be ut en kvinne som jeg er interessert i. Fastlegen min sier at alle prøver er normale og kaller sykdommen irritabel tykktarm. Han mener at mye av dette skyldes at jeg er stresset på jobben i disse vanskelige tidene, men jeg har hatt disse plagene i et par år før finanskrisen, og trives på jobben. Det som stresser meg er frykten for å prompe (for å si det rett ut) og alt strevet for å knipe igjen til jeg når frem til toalettet. Jeg lurer på om det kan være noen slags overfølsomhet for mat, men har ikke mistanke til noe spesielt,. bortsett fra at jeg kan bli verre etter kål, sterkt krydret mat og sterk alkohol (som jeg unngår)..


[Les mer]

Matallergi og risiko ved skolestart
Min sønn på 6 år er veldig allergisk mot kumelk og egg. Det startet med et vanskelig atopisk eksem mens han fikk bare morsmelk. Han reagerte voldsomt med brekninger, hevelse i ansiktet og skrittet og fryktelig oppbussing av eksemet første gang vi prøvde morsmelkerstatning, og har aldri fått kumelk etter det. Da han var 2 år fikk han for første gang en liten smakebit av en vaffel som inneholdt egg. Han hovnet opp i ansiktet, klødde som besatt og fikk ikke puste (legen sa det var larynksødem). Jeg trodde han skulle dø i armene mine.  Heldigvis kom legeambulansen (tlf 113) veldig raskt. Der fikk han et tynt rør tredd ned i luftrøret og oksygen, og på sykehuset ble det lagd en kunstig åpning i strupen som han fikk puste gjennom. I tillegg fik han medisiner i blodårene og kom seg raskt bortsett fra at eksemet var vanskelig ganske lenge etterpå. Til høsten skal han begynne på skolen, og det bekymrer oss - ærlig talt så er vi livredde!

[Les mer]

Tiltak ved risiko for matallergi i barnehage og skole

Mange foreldre til barn med matvareallergi er bekymret for hva som kan skje i barnehage og skole.

Her er forslag til foreldrene om hva de kan skrive til de ansvarlige.

Forslag:   bytt ut  xxxx i dette skrivet med det som gjelder for barnet. Bytt ut ordene ”barnet” med fornavnet til den det gjelder der det passer. Føy til det dere synes er særlig viktig. Snakk med fastlegen om dette! Gjør gjerne endringer i samråd med fastlege eller barnelege.

Utskrift av de dokumenter som det er gitt lenker til, kan med fordel sendes med som vedlegg.


[Les mer]

Ny Allergikokebok fra Voksentoppen

Allergikokebok VT Mat- og kostholdsekspertene på Voksentoppen Astma- og allergiinstitutt har nå gitt ut en bok med allergisikre oppskrifter på supper, middagsretter, jærbakst,kaker, desserter og godterier. Boken er til salgs i bokhandelen og  koster kr 299,- .


[Les mer]

Potensielt farlig artikkel om hoppemelk ved kumelkallergi

I siste familieblad "Hjemmet", nr. 19, s.25, er en legeartikkel om hoppemelk,

bl.a uttalelser som ikke stemmer helt med opplysninger om melk i "allergiviten":"Hoppemelkas innhold av proteiner er gunstig da de er lett nedbrytbare. De brytes ned til peptider med lav molekylvekt, og innholdet av essensielle aminosyrer er høyt (rundt 35%). Dette gjør at hoppemelka ikke virker allergifremkallende på samme måte som kumelk. I prinsippet kan alle bruke hoppemelk som et kosttilskudd.Personer med hestehårsallergi og laktoseintoleranse bør være forsiktige og prøve seg frem." Jeg har selv erfart hvordan man er på leting etter trygg mat og drikke når melk må utelates fra kosten. Da er det lett å gripe til løsninger man leser om, spesielt når en kjent lege uttaler seg. For de som er hardest rammet av kumelkallergi, kan det bli et allergisjokk å prøve hoppemelk. Har redaktøren en kommentar? Hilsen mor.


[Les mer]

Matskole
Norges Astma- og allergiforbund har gjennom Sør-Trøndelag Fylkeslag iverksatt Matskolen i samarbeid med Matakademiet -SMG rådgivning. Denne skolen er for alle som vil lære mer om matallergi og matintoleranse. Skolen gir teoretisk og praktisk kunnskap om mat og allergi,

[Les mer]

Merutgifter ved matvareallergi
Fire studenter ved Høyskolen i Sør Trøndelag har i 2005  levert en oppgave om utgifter ved henholdsvis melkeallergi og melke- og hveteallergi. Dette er fremragende pionerarbeid i et viktig felt. Arbeidet bør legges til grunn for trygdeetatens utbetalinger av grunnstønad. Det er et stort behov for tilsvarende beregninger ved andre vanlige matvareallergier og intoleranser, og særlig for personer og familier som sliter med atopisk eksem, der også eksembehandlingen fører til ekstra utgifter. 

[Les mer]

På reisefot med matallergi?
NAAF har lagd noen hendige lommeparlører for dem som ikke tåler melk, egg, fisk, nøtter, skalldyr. 

[Les mer]

Kumelkallergi?? Feil diett ved feil diagnose!
Altfor mange barn blir satt på streng melkefri diett på galt grunnlag. Det kan skade barnet.

[Les mer]

Matintoleranse hos voksne
Matintoleranse hos voksne kan ha samme årsaker som hos barn, men hyppig er det andre plager og årsaksforhold. Vanlig er irritabel tykktarm (irritabel kolon). Aminrik (sjokolade, lagret ost, rødvin)  kost kan gi hodepine m.m.

[Les mer]

Ernæringsfysiologer
Svært mange med intoleranse eller allergi for matvarer, trenger grundig veiledning. Best for det er kliniskie ernæringsfysiologer, men det er altfor få av dem tilgjengelig for folk flest. Her er noen nevnt.

[Les mer]

Overfølsomhet mot mat
Mat kan gi ulike former for overfølsomhet og gi forskjellige reaksjoner. Matallergi, matintoleranse, fødemiddelallergi, kan gi reaksjoner i og utenfor fordøyelsen, men er hyppig årsak til langvarig eller kronisk diare. Riktig kosthold er viktig.Kinamatsyndromet er noe for seg selv (glutamatreaksjon).

[Les mer]

Start med en titt på "Du er fabelaktig!"