Astma- og Allergiforbundet

Allergiviten – kunnskapsarkiv

NAAF NAAFU Bli medlem Inneklima Uteluft Pollenvarsel

Søk i Allergiviten:
 
Avansert søk
Aktuelt
Presseklipp
Du er fabelaktig!
Overfølsomhet. Intoleranse
Allergi
Allergidiagnostikk
Forebygg allergi. Allergiprofylakse
Miljøforhold
Graviditet. Amming
Annen overfølsomhet
Hyperreaktivitet
Behandling av overfølsomhet
Sykdomsoversikt
Huden
Atopisk eksem
Kontakteksem
Elveblest. Urtikaria. Angiødem
Luftveiene
Nesen
Allergisk nese. Rhinitt
Høysnue
Annen allergisk rhinitt
Ikke-allergisk rhinitt
Heshet. Strupereaksjoner
Astma. Asthma bronchiale
KOLS. Kronisk obstruktiv lungesykdom
Røyking. Tobakkbruk
Allergisk alveolitt
Øynenes overfølsomhetsreaksjoner
Matallergi. Matintoleranse
Allergisk sjokk. Anafylaksi
Anafylaksirisiko på skolen
Mange har behov for 2 EpiPen
Alvorlig matallergi og matallergiregistret
Anstrengelseutløst allergisjokk
Allergisk sjokk og EpiPen
Anafylaksiberedskap
Farlige kyss!
Allergisk sjokk
Serumsyke
Allergenkilder og allergener
Medisinintoleranse
Yrke, arbeid, jobb
Trygd og hjelpeinstanser
Psyke. Psykiske forhold.
Infeksjoner
Fysisk aktivitet.
Miljøhemming
Mestring
Lenker og litteratur
Om "Allergiviten for alle"
Medlemssiden for NAAF
Spørsmål og svar
Forskningsnytt
Sjekklister og KSM
Innhold A - Å
 
Dette nettstedet er utarbeidet for NAAF
av professor dr.med. Kjell Aas.

system©RGK
Anafylaksirisiko på skolen

Min sønn fikk anafylaktisk sjokk etter å ha spist peanøtter da han var 3 år. Han er nå 8. Vi har 2 Epi penner som han har med seg hele tiden. Vårt problem er å få skolen / helsesøster til å skjønne alvoret. Vi blir møtt med liten respekt og forståelse, og helsesøster mener Erik må ta ansvar for sin allergi selv og administrering av Epi penn. Problemet er at han ble så dårlig så fort at han muligens ikke har sjans til å sette adrenalin selv, og blodprøver fra barnelegen viser at han "scorer" farlig høyt på alle nøttesorter og mandler - så en alvorlig rask reaksjon må vi nesten regne med igjen hvis ikke alle viser respekt for dette. Vi har tatt han ut av SFO ved skolen da leder der ikke tok det på alvor og ga han brød med spor av nøtter, og nektet og samarbeide. I barnehagen og samarbeidet med nåværende klasselærer går fint, men han skal bytte lærer neste skoleår og jeg gruer meg alt for hva vi kan møte der. Hva gjør vi ?


[Les mer]

Mange har behov for 2 EpiPen
 Særlig uttalt allergi (”hyperallergi” betyr ofte risiko for livstruende reaksjoner som allergisk sjokk (anafylaksi) og larynksødem. Det krever øyeblikkelig hjelp med utstyr som må være til stede. EpiPen kan være livreddende. Noen må ha flere injeksjoner.
[Les mer]

Alvorlig matallergi og matallergiregistret

Sønnen vår på 13 år går i anafylaksi ved inntak av hvete. Han tåler heller ikke egg, og vi er blitt frarådet å gi ham belgfrukter og nøtter, selv om han ikke reagerer på dette ved prikktest .Finnes det tall på hvor mange som har denne type allergi i Norge?


[Les mer]

Anstrengelseutløst allergisjokk

Vår datter på snart 20 år er ivrig orienteringsløper, men har hatt en vond opplevelse under trening en ettermiddag. Hun fikk en voldsom kløe over hele kroppen (hadde atopisk eksem som barn) ble plutselig veldig slapp og måtte legge seg ned, besvimte nesten. Heldigvis trente hun sammen med en venninne, som satte seg hos henne og hjalp henne til lege da hun kom seg såpass at hun kunne gå. Hun ble hoven i ansiktet og fikk elveblest. Legen mente det var et allergisk sjokk og satte en adrenalinsprøyte og ga henne allergitabletter. Det hjalp godt. Vi skjønner ikke dette, for hun hadde ikke spist noe som hun er allergisk mot, og har aldri reagert unormalt under trening. Kan hun ha kommet borti noe under løpingen som kan gi så voldsomme reaksjoner? I så fall, hva kan det være og hvordan kan hun unngå det?

 

[Les mer]

Allergisk sjokk og EpiPen
Spørsmål om bruken av EpiPen® ved allergisk sjokk.

[Les mer]

Anafylaksiberedskap
Hos mennesker med stor risiko for allergisk sjokk må det være beredskap mot sjokk, anafylaksiberedskap for rask behandling av allergisk sjokk.

[Les mer]

Farlige kyss!
Ved allergi mot mat i fareklasse 1 (egg, fisk, skalldyr, erter, nøtter, peanøtter) kan et kyss være farlig, hvis den som kysser, har spist det som ikke tåles.  Det skal utrolig lite til, vist med overføringseksperiment (Prausnitz-Küstner)

[Les mer]

Allergisk sjokk
Allergisk sjokk (anafylaksi) er den mest dramatiske allergireaksjonen. Det motvirkes ved anafylaksiberedskap, evt med nødhjelpskrin, stabilt sideleie, livredding, livredning

[Les mer]

Start med en titt på "Du er fabelaktig!"