Astma- og Allergiforbundet

Allergiviten – kunnskapsarkiv

NAAF NAAFU Bli medlem Inneklima Uteluft Pollenvarsel

Søk i Allergiviten:
 
Avansert søk
Aktuelt
Presseklipp
Du er fabelaktig!
Overfølsomhet. Intoleranse
Allergi
Allergidiagnostikk
Forebygg allergi. Allergiprofylakse
Miljøforhold
Graviditet. Amming
Annen overfølsomhet
Hyperreaktivitet
Behandling av overfølsomhet
Sykehuseksperter blant barn
Ingen allergimedisiner eller - vaksiner tar ondet ved roten!
Råd fra uvitende
Kommunikasjon hos legen.
Sjokkbehandling
Klinisk utprøving og placeboeffekt
Alternativ behandling? Virker det?
Behandingstilbud ved overfølsomhet
Behandling av overfølsomhet
Sanering av allergener og irritanter
Medisiner ved allergi og lign.
Allergivaksine. Hyposensibilisering
Alternativ behandling. Naturleger
Sykdomsoversikt
Huden
Atopisk eksem
Kontakteksem
Elveblest. Urtikaria. Angiødem
Luftveiene
Nesen
Allergisk nese. Rhinitt
Høysnue
Annen allergisk rhinitt
Ikke-allergisk rhinitt
Heshet. Strupereaksjoner
Astma. Asthma bronchiale
KOLS. Kronisk obstruktiv lungesykdom
Røyking. Tobakkbruk
Allergisk alveolitt
Øynenes overfølsomhetsreaksjoner
Matallergi. Matintoleranse
Allergisk sjokk. Anafylaksi
Serumsyke
Allergenkilder og allergener
Medisinintoleranse
Yrke, arbeid, jobb
Trygd og hjelpeinstanser
Psyke. Psykiske forhold.
Infeksjoner
Fysisk aktivitet.
Miljøhemming
Mestring
Lenker og litteratur
Om "Allergiviten for alle"
Medlemssiden for NAAF
Spørsmål og svar
Forskningsnytt
Sjekklister og KSM
Innhold A - Å
 
Dette nettstedet er utarbeidet for NAAF
av professor dr.med. Kjell Aas.

system©RGK
Sykehuseksperter blant barn

Barneombudets "Sykehusekspertene

Barn med kroniske sykdommer som astma hører til den gruppen av barn som er mest på sykehus. Slike barn samler mye erfaring om å være pasient på sykehus og kan ha tanker om hvordan sykehuset kan bli bedre for dem. Barneombudet kaller dem sykehusekspertene og har lagd en brosjyre med det navnet. Den anbefales.


[Les mer]

Ingen allergimedisiner eller - vaksiner tar ondet ved roten!

"Antihistamin: alfa & omega? I siste Astma allergi -blad leste vi at selv om man bruker antihistamin pga pollenallergi, bør man holde avstand til allergikilden. Da vi er flere allergikere i familien lurer vi på om oppfordringen også gjelder allergi mot dyr og matvarer? For det er nettopp avstand til aktuelle allergener som holder oss på føttene.  Våre erfaringer teller lite mot folks uvitenhet! Folk sier rett ut at vi må da bare spise allergitabletter slik at vi kan ha kontakt med dyr og spise vanlig mat. Kan du være så snill å avlive en myte om oss allergikere som muligens skyldes helsekostprodusenter som lover at du blir frisk av allergier om du bruker deres allergi-produkter?"


[Les mer]

Råd fra uvitende
Er det noe som virkelig kan plage og skade mennesker med vanskelige sykdommer, så er det mange av  de rådene som kommer fra kunnskapssvake amatørpsykologer og amatørhelbredere. Aller verst er ofte de uvitende "forstå-seg-på-ere" som sprer sine udokumenterte og dårlige råd i aviser og ukeblad. Det hender også at aviser og ukeblad kommer med kommer med utsagn og råd bidrag fra leger og helseskribenter som mangler de nødvendige kunnskapene på det aktuelle området.

Dessverre er det noen mennesker som prøver ut slike råd fordi de "vil prøve alt" for å bli bedre. 


[Les mer]

Kommunikasjon hos legen.

Før eller senere blir det nødvendig å snakke med en lege enten for deg selv eller på vegne av et barn eller pårørende. Da gjelder det at samtalen fungerer, men det hender at det slår feil. Når samtalen slår feil hos legen, er det vanlig å skylde på legen. Det er riktignok slik at legen har en spesiell forpliktelse i dette, og alle leger kan og bør skaffe seg ferdigheter i kommunikasjon. Men du selv (pasienten) kan og bør gjøre ditt. Det er blitt mer og mer påkrevd nå som vi har fått  så mange fremmedspråklige leger i landet, men det vil hjelpe godt også overfor leger som mestrer norsk perfekt. Mange leger har det også (for) travelt. Kanskje sitter det flere på venteværelset, kanskje kan han/hun bruke bare 10 eller 15 minutter på hver. Så det er lurt å forberede seg godt før legekonsultasjonen.


[Les mer]

Sjokkbehandling
Behandling av allergisjokk, behandling av kuldesjokk, behandling av anafylaksi må være forberedt der det er risiko for slikem alvorlige reaksjoner. Det gjelder også beredskap, anafylaksiberedskap. Det kan dreie seg om førstehjelp for  livredding, livredning.

[Les mer]

Klinisk utprøving og placeboeffekt
I kliniske forskningsforsøk brukes ofte placebo (såkalt narremedisin)  for å utelukke feiltolkninger av resultatene. Mange tror at placeboeffekt er psykisk betinget. Det behøver det ikke være. Som oftest dreier det seg om naturlig forløp under forhold som er gunstige for den enkelte.

[Les mer]

Alternativ behandling? Virker det?
Hjelper alternativ behandling? Har homeopati, kiropraktikk, akupunktur o.l. effekt ved allergi og astma? Mange bruker alternativ behandling og hevder det hjelper. Forskning av dette gir ikke noe bevis for effekt, men manglende bevis kan bety at det ikke er gjennomført riktig forskning. Foreløpig er spørsmålet ubesvart! .

[Les mer]

Behandingstilbud ved overfølsomhet
I Norge er det ikke noen godkjent spsialitet i allergologi, men mange leger er spesialister i dette etter å ha tatt utdannelse gjennom kurs og arbeid ved spesialsykehus mm. Derfor er det mange tilbud både i sykehus, allergipoliklinikker og i privatpraksis.

[Les mer]

Behandling av overfølsomhet
Behandling av overfølsomhet omfatter sanering av allergenkilder og irritanter, bruk av medisiner og eventuelt allergivaksinering i tillegg til sunn livsførsel

[Les mer]

Start med en titt på "Du er fabelaktig!"